Aktuellt:
 
Tipsa en kompis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ellens Favoritsoppor/grytor

TACOSOPPA MED ROSTAD MAJS

1 person  middag


• 150 g nötfärs fett 10 %
• 0,2 tsk olivolja
• 0,5 st chilipeppar färsk
• 0,5 st lök
• 1 st vitlöksklyfta
• 2 st tomater
• 0,5 msk tomatpuré
• 1,5 dl buljong
• 0,5 tsk spiskummin

• 0,5 dl majskorn
• 0,5 dl kesella 1%
• 0,5 dl koriander
• 0,5 st lime
• salt och peppar


Gör så här:
Fräs finhackad lök, vitlök och chili i olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt nötfärsen och stek på hög temperatur tills färsen börjar få färg. Salta och peppra, tillsätt tomatpuré och färska finhackade tomater. Rör ihop och tillsätt sedan buljong. (kokande vatten och ekologisk buljongtärning eller hemkokt buljong)
Låt puttra på låg värme och hetta upp en stekpanna. Låt majskornen rinna av och rosta dem sedan i stekpannan tills de börjar ”smattra” lite i pannan.
Smaka av soppan med salt och peppar.

 KYCKLINGSOPPA MED MAJS OCH PURJOLÖK

1 person middag

160 g kycklingfilé
 
70 g svamp (champinjoner )
 
50 g majskorn
 
100 g tomat
 
40 g purjolök
 
1 msk grönsaksfond
 
0,5 st chilipeppar färsk
 
1 liten bit ingefära färsk
 
1 st vitlöksklyfta
 
1 tsk olivolja
 
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar och lägg i en kastrull med så mycket vatten att det täcker kycklingen. Koka i cirka 10 minuter och skumma av vid behov. Tillsätt svamp, majs, hackad tomat, skivad purjo och grönsaksfond. Koka i cirka 5 minuter. Krydda med lite hackad chili, riven ingefära och pressad vitlök samt ha i olja.
 

 KYCKLING I RÖD CURRY

1 portion lunch

1 st kycklingfilé
0,8 dl kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1 port wokgrönsaker 
45 g råris
salt
peppar

Koka riset enligt anvisningen på paketet. Woka grönsakerna i några droppar olja. Strimla kycklingen och stek utan att den får färg. Blanda grönsakerna och kycklingen. Blanda den röda curryn i kokosmjölken och häll över woken. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd ev. med vatten om du vill ha mer sås. Servera med kokt ris.
 

 

ÄLLGFÄRSBIFFAR I HET TOMATSÅS

I portion middag

100 g älgfärs
 
0,5 st ägg
 
0,5 st gul lök
 
1 tsk rapsolja
 
0,5 st vitlöksklyfta
 
5 g havregryn
 
7 g aprikoser torkade
 
0,5 msk torkad oregano
 
100 g broccoli
 
Tomatsås:
1,5 st vitlöksklyfta
 
0,5 st chili
 
0,5 st paprika
 
150 g tomater krossade
 
0,5 dl böngroddar
 
1 dl färsk koriander
 
salt och peppar
 

Tillagningsinstruktioner
Gör så här:
Blanda älgfärsen med riven eller finhackad lök, riven eller pressad vitlök, ägg, smulad havregryn, finhackade aprikoser. Tillsätt oregano, salta och peppra. Rulla till köttbullar och stek i rapsolja.
Finhacka paprika, vitlök och chili. Blanda med krossade tomater i en kastrull. Koka ihop i 10 min. Tillsätt böngroddar och smaka av med salt och peppar. Koka ytterligare 5 min. Vänd ner älgfärsbiffarna i såsen och sprid färsk koriander över.

 
 TACOS

1 portion middag

150 gram nötfärs fett 10 %
 
0,5 dl majskorn
 
2 st tomat
 
50 gram gurka
 
1 dl isbergssallad
 
2 msk tacosås
 
0,3 tsk salt
 
0,3 tsk vitlökspulver
 
1 tsk chilipulver
 
0,3 tsk spiskummin
 
0,3 tsk lökpulver
 
1 krm cayennepulver
 
1 tsk paprikapulver
 
2 msk färskost lätt fett 1 % kesella
 
2 skal taco skal
 

Tillagningsinstruktioner
Stek nötfärsen gyllenbrun. Tillsätt kryddorna och ett par matskedar vatten. Låt fräsa några minuter så att vattnet kokar in.
Hacka grönsakerna. Varva grönsaker, köttfärs, kesella och tacosås i tacoskalen.
 

Ellens Kost och Hälsa | Ellen Ljungberg | info@ellenskost.se | 0706-816636 produktion: xit ab / www.energibalans.nu