Aktuellt:
 
Tipsa en kompis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ellens Julmat

Köttbullar

400 g Köttfärs  5% eller vilt (älg)
2 hackade lök
2 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 morot
6 msk havregryn/mjöl
½ tsk Salt*
1 tsk  svartpeppar

1. Blanda först ihop alla ingredienser utom köttfärsen. Rör sedan i färsen och blanda ordentligt.

2. Rulla till köttbullar eller biffar och stek på spisen eller i 225 graders ugn. Stekytan blir inte lika fin i ugnen, men det går snabbare och de blir saftigare.

Potatisgratäng, lätt


Potatisgratäng är väldigt gott, men kanske inte alltid så nyttigt eftersom det brukar vara väldigt energirikt och för det mesta innehåller mycket mättat fett. Den här gratängen är krämig och god men faktiskt helt okey när det gäller både fett och energi. Den kan du äta utan dåligt samvete.....men förstås i måttliga mängder.
(ca 6 port)
800 g potatis, skalad och i skivor
1 stor gul lök, grovt hackad
ev 1-2 vitlöksklyftor, hackade
ca 1,5 tsk salt
½ tsk svartpeppar
50 g västerbottensost, eller någon annan god lagrad ost
Lägg allt i en form och blanda runt.
(ansjovis efter smak)
Häll över
2.5 dl Milda mat
2 dl mellanmjölk

Grädda mitt i ugnen i ca 45 min.
200 KCAL PER PORTION (200 g)
E% 11 procent protein, 39 procent fett, 51 procent kolhydrater

Rödbetssallad


Om du inte vill koka rödbetor från grunden så kan du göra en snabbvariant på ekologiska inlagda rödbetor.
Hacka dom och blanda med naturell yoghurt, hackat äpple och hackad lök.
Krydda med valfria kryddor och lite senap.
 

 

Coleslaw, lätt

 (2 portioner)
150 g vitkål, fint strimlad
1 morot, grovriven
0,5 dl tjock yoghurt, turkisk eller liknande
ev. 1 vitlöksklyfta, pressad
havssalt
svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
57 kcal per portion à 130 g
E% 15 procent protein, 34 procent fett, 51 procent kolhydrater


Fänkåls-och äpplecoleslaw

1 portion

80 g äpple ( gärna sötare äpple)
 
2 msk lök gul, finhackad
 
100 g fänkål färsk
 
75 g morot
 
75 g lätt kesella
 
0,5 msk dijonsenap
 
2 tsk vitvinsvinäger
 
4 msk dill finhackad
 
salt och peppar

Skär morot, fänkål och äpple med en giljotin eller med en kniv i fina strimlor. Lägg allt i en skål och ha i resten av ingredienserna. Rör om ordentligt så att allt blandas. Ha i lite vatten om blandningen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.


Ugnsbakade rotfrukter med grönkålspesto (ett alternativ till julmaten)

4-6 portioner

1 kg rotfrukter, exempelvis
4 morötter
2 palsternackor
4 rödbetor
1 bit rotselleri
½ kålrot
4 rödlökar
4 soltorkade tomater (i olja)
1 msk olja från burken med soltorkade tomater
1 msk balsamvinäger
½-1 tsk havssalt
2 msk färsk timjan eller 2 tsk torkad Nymalen svartpeppar

GRÖNKÅLSPESTO
100 g förvälld grönkål, färsk eller fryst
½ dl sötmandel (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
30 g västerbottensost finriven
½ dl rapsolja
En nypa salt
Nymalen svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala rotfrukter och lök. Skär i bitar eller klyftor. Hacka de soltorkade tomaterna. Lägg allt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olja och balsamvinäger. Krydda och rör om ordentligt. Ugnsbaka i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
3. Mixa grönkål, mandel och vitlök. Blanda i finriven ost och häll i oljan i en tunn stråle medan mixern går. Blanda eventuellt i lite vatten om den blir för tjockflytande.
4. Lägg upp rotfrukterna på ett serveringsfat och klicka över pesto eller häll den i en skål och låt gästerna själva ta för sig.
MÅLTIDSFÖRSLAG:
200 g ugnsbakade rotfrukter
2 msk grönkålspesto
125 g stekt eller grillad kyckling utan skinn
399 kcal per måltid E% 43 procent protein, 42 procent fett, 15 procent kolhydrater
 

Vitkålssallad, kalorisnål

Här får du ett recept på en kalorisnål, krispig och god vitkålssallad som är rik på bland annat fibrer, vitamin C, folacin och kalcium. Om du vill kan du blanda i morot, paprika, lök och andra valfria grönsaker.
(
500 g vitkål, hyvlad eller riven
ev. strimlad paprika, rödlök, riven morot

DRESSING
2-3 msk vitvinsvinäger
1 msk rapsolja
½ tsk flingsalt
1-2 tsk socker
1 tsk oregano
nymalen svartpeppar

1. Slaka kålen genom att lägga den i ett durkslag och hälla över kokhett vatten. Lägg sen direkt över kålen i en skål med iskallt vatten.
Vispa ihop dressingen och blanda med vitkål. Låt gärna stå några timmar och dra.
69 kcal per portion á 150 g
E% 11 procent protein, 49 procent fett, 40 procent kolhydrater

 Hemlagat julgodis
Nyttigt blir det om du använder ingredienser som nötter, torkad frukt och mörk choklad med minst 70% kakaohalt.

Ugnspäron med valnötter
4 personer

3 st päron
10 st valnötter
2 msk balsamvinäger
300 gram keso 4 %
 

Hemlagad majonnäs

2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2.5 dl rapsolja
  salt
  peppar
Blanda äggulor, senap och vinäger.
Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av din hemlagade majonnäs med salt och peppar.
 

Ellens Kost och Hälsa | Ellen Ljungberg | info@ellenskost.se | 0706-816636 produktion: xit ab / www.energibalans.nu