Aktuellt:
 
Tipsa en kompis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RECEPT PÅ SUPERGOTT FRÖKNÄCKE (Glutenfritt)


2 dl Bovetemjöl (höjer inte blodsockret)
1 dl solroskärnor ( bra fetter)
1/2 dl chiafrön (innehåller omega3)
1/2 dl sesamfrön eller pumpakärnor
1/2 ts salt (gärna mineralsalt)
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 150 grader/varmluftsugn 120 grader
Blanda alla torra ingredienser och oljan i en bunke.
Häll över det kokande vattnet och rör om ordentligt.
Lägg degen på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen så tunt som möjligt.
Grädda kakan i ca 1 timma, Tas ut och bryts i lagom bitar.
 

Knäcke till fredagsmyset

 

Lite nyttigare snacks


 20 port (92 kcal/portion)

120 g Havregryn fullkorn

40 g Majsstärkelse

1 dl Solrosfrön

1 dl Pumpafrön

0,5 dl Linfrön

1 tsk Havssalt

2,5 dl Vatten

0,5 dl Rapsolja

(Vid glutenintolerans är det bäst att använda ”Ren havre” och inte vanliga havregryn.)

 1. Sätt ugnen på 150 grader.

 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt kallt vatten och olja och rör om till en lös smet. Låt stå och svälla i ca tio minuter.

 3. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Var noggrann så att det blir jämt och inga tomma fläckar för då kan kexen gå sönder.

 4. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär eller sporra i lämpliga bitar. Grädda ytterligare ca 40 minuter.

 Förvara i en burk med lock.

Ellens Kost och Hälsa | Ellen Ljungberg | info@ellenskost.se | 0706-816636 produktion: xit ab / www.energibalans.nu