Aktuellt:
 
Tipsa en kompis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fried rice med lax

Till  personer 2 behöver du:

0,5 msk rapsolja
1 msk ingefära färsk, riven
1 st vitlöksklyfta, hackade
0,5 st gul paprika
25 gram sugarsnaps
4 dl fullkornsris, kokt
300 gram laxfilé
2 st ägg

Strimla paprikan. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs ingefära, vitlök och chili försiktigt. Lägg i ris, paprika och sugarsnaps. Låt allt bli varmt. Knäck ner äggen och rör om ordentligt, det ska bli ”klibbigt”. Smaka av med salt och pappar. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form, salta och peppra och kör den i ugnen i ca 10 minuter, eller till en innertemperatur om ca 50 grader.

Potatis - och palsternackmos med grillad kyckling, frästa grönsaker och tomatsås


Till 1 person behöver du:
Potatis- och palternackmos:
125 g potatis
75 g palsternacka
3,5 msk mjölk lätt fett 0,5 %
salt och peppar
Frästa grönsaker:
25 g purjolök
1 dl gröna ärter frysta
25 g champinjone
0,5 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
Tomatsås:
75 g passerade tomater
0,5 msk olivolja
0,5 tsk oregano
0,5 tsk timjan
salt och peppar
Kyckling:
150 g kycklingfiléer
salt och peppar

1. Mos: Skala potatis och palternacka och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i ca 10-15 minuter. Häll av vattnet, mosa ihop potatis och palsternacka med en gaffel, tillsätt mjölk och smaka av med salt och peppar.
2. Grönsaker: Skiva purjolök och champinjoner. Fräs i olivoljan i en stekpanna, tillsätt ärtor, pressad vitlök och timjan. Stek några minuter till grönsakerna är mjuka.
3. Tomatsås: Ha i alla ingredienserna i en kastrull, koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i några minuter, smaka av med salt och peppar.
4. Kyckling: Strimla kycklingen i mindre bitar, salta och peppra och stek sedan i en grillpanna (eller vanlig stekpanna) tills den är genom stekt, ca 5 minuter.

Nötfärsfrikadeller


Till 2 personer behöver du:
Frikadeller:
300 g nötfärs mager (5%)
1 st ägg
1 st vitlöksklyfta hackad
salt och peppar
Tomatsås:
400 g tomater krossade
0,5 dl vitt matlagningsvin
1 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
2 st vitlöksklyftor hackade
0,5 st lök gul
salt och peppar
3 dl råris kokt
Tillagningsinstruktioner
1. Fräs löken och vitlöken i lite av oljan i en kastrull. Häll i krossade tomater, matlagningsvin, timjan, lagerblad, salt & peppar. Låt koka i ca 5-10 minuter.
2. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till frikadellerna. Rulla till lagom stora köttbullar.
3. Lägg frikadellerna i tomatsåsen och låt koka under lock i ca 10 minuter, tills köttbullarna är klara.
4. Servera med kokt råris och en liten sallad.

Kokt lax med bön och grönsaksröra


250 g lax
400 g  tomatkross eller hela tomater (1 burk)
150 g kokta//konserverade bonbönor
2 vitlöksklyftor
Färsk chili efter behag
En nypa persilja
Sjuda laxen i lite vatten i 5-7 minuter tills de när genomkokt.
Häll tomaterna i en kastrull och värm under omrörning. Tillsätt bönorna, pressad eller hakad vitlök samt hackad chili och persilja. Låt det hela bli varmt. Servera med laxen.

Vit fisk med ägg och potatis


125 gVit fisk, tunna filéer
150 g potatis (2 små eller 1 stor)
200 g broccoli
2 ägg
10 mandlar (10 st)
Salt och peppar.


Ugnstekt kyckling med oliver och vitlök


150 kycklingfilé
100 g körsbärtomater (7-10 st)
75 oliver ( 17 st)
2 vitlöksklyftor
En nypa persilja
1 tsk Olivolja
100 g kronärtskockor (kan byts ut mot andra rotgrönsaker)
Lägg kyckling filen tillsammans med körsbärstomaterna, oliverna, hackad vitlök och persilja samt olivolja i en ungsäker form och ugnstek på 150 grader tills kycklingen är genomstekt Ca 30 minuter.
Skala jordärtskockorna och koka tills det blir genomkokta, 20-30 minuter. Testa med potatissticka. Servera tillsammans med kycklingen.

Fläskfilé mer haricots Verts


150 fläskfilé
70 g haricots Verts
125 g äpplen
20 g valnötter
Lite smör eller olivolja till stekning
Skär fläskfilen i skivor och stek i lite olivolja eller smör tills de är genomstekta, det brukar ta 5-10 minuter. Koka haricots verts lätt så att de fortfarande har en viss spänst kvar. Servera med äpple i klyftor toppat med krossade valnötter.

 

Ellens Kost och Hälsa | Ellen Ljungberg | info@ellenskost.se | 0706-816636 produktion: xit ab / www.energibalans.nu