VARFÖR TRÄNING FÅR DIG ATT MÅ BRA

 

Du vet att du mår bra av träning, men vet du varför? Säkert har du hört talas om ämnen som serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfiner. De spelar alla en viktig roll i den mest påtagliga kopplingen mellan fysisk aktivitet och hjärnan – man belönas med en kick och mår bra om man rör på sig.

Serotonin förmedlar en känsla av tillfredsställelse och lugn. Dopamin ger oss en belöning i form av välbefinnande efter såväl träning som mat, alkohol och sex, och är det som driver oss till olika beteenden. Noradrenalin gör att vi känner oss aktiva och pigga.

Endorfiner, slutligen, fungerar ungefär som morfin: de dämpar smärta och ökar välbefinnandet. Att hjärnan kan belöna sig själv genom att tillverka ett slags morfinliknande ämnen var sensationellt när endorfinerna upptäcktes i mitten av 1970-talet. Namnet endorfiner betyder för övrigt ”kroppseget morfin”. Många olika saker, till exempel mat, skratt och sex gör att hjärnan belönar sig med en endorfinkick men få ger så bra resultat som när man rör på sig. Så lite som trettio minuters hårdträning verkar kunna ge en endorfindos som motsvarar upp mot 10 mg morfin. Det är en ordentlig dos, ungefär vad man skulle få på sjukhus om man till exempel kommer in efter att ha brutit ett ben.

 

Endorfiner, slutligen, fungerar ungefär som morfin: de dämpar smärta och ökar välbefinnandet. Att hjärnan kan belöna sig själv genom att tillverka ett slags morfinliknande ämnen var sensationellt när endorfinerna upptäcktes i mitten av 1970-talet. Namnet endorfiner betyder för övrigt ”kroppseget morfin”. Många olika saker, till exempel mat, skratt och sex gör att hjärnan belönar sig med en endorfinkick men få ger så bra resultat som när man rör på sig. Så lite som trettio minuters hårdträning verkar kunna ge en endorfindos som motsvarar upp mot 10 mg morfin. Det är en ordentlig dos, ungefär vad man skulle få på sjukhus om man till exempel kommer in efter att ha brutit ett ben.

När du är fysiskt aktiv frisätter alltså hjärnan alla dessa ämnen. Det sker oavsett din ålder och hur mycket du tränat tidigare. Det sker dessutom både vid hög- och lågintensiv träning. Utsläppet sker snabbt, inom 5–15 minuter efter att du är klar med träningspasset, och effekten håller i sig ett par timmar. Resultatet blir det som nästan alla känt någon gång – du får en kick och blir nöjd efter att du har varit fysiskt aktiv.

Men effekterna på hjärnan har också visat sig vara ofantligt mycket mer omfattande än att nivåerna serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfin ökar.

Om du går ut och går ökar alltså cirkulationen inte bara i benen utan även i huvudet!

Text och bild är hämtad från boken Hälsa på recept.

Går att köpa hos Ellens Kost och Hälsa

 

 

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *